ua en ru

У справі про доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром" ГПУ не відстоює інтереси держави, - юрист

Генеральна прокуратура України вирішила не брати до уваги факти, які свідчать про навмисне доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром", які були викладені у зверненні громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України. Про це, на думку юриста з корпоративного права Олександра Щербаня, свідчить зміст відповіді прокуратури Сумської області громадській робочій групі.

"Генеральна прокуратура України передала розгляд такого резонансного питання, пов'язаного з підозрілим банкрутством стратегічного для економіки країни підприємства, на більш низький рівень - в обласну прокуратуру за місцем знаходження "Сумихімпром". Це говорить про те, що у Генпрокуратури відсутнє прагнення до встановлення істинного стану речей, до визначення винних і до відновлення законності щодо штучного банкрутства "Сумихімпром". Маємо класичний бюрократичний ланцюжок, типове бажання спустити питання на гальмах", - вважає юрист.

На його думку, дії прокуратури свідчать про наступне - кримінальне провадження за фактами, що доводять доведення "Сумихімпому" до банкрутства менеджментом, який працює в інтересах DF Group (підконтрольна Дмитру Фірташу і Сергію Льовочкіну), які викладені у зверненні громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України, відкриватися не буде.

"Дії Генпрокуратури викликають серйозне здивування, у тому числі й тому, що згідно Кримінально-процесуального кодексу України, у разі отримання органами прокуратури повідомлення про злочин, прокурор зобов'язаний відкрити кримінальне провадження. І тільки після цього може передати ведення кримінального провадження до відповідних органів для проведення досудового слідства. Однак, ні в Генеральній прокуратурі, ні в прокуратурі Сумської області вирішили не відкривати кримінальне провадження за фактами штучного доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром". Ці факти в кращому випадку додадуть до справи про продаж продукції "Сумихімпром" за свідомо заниженими цінами, яке, судячи з дій працівників прокуратури, навряд чи буде доведено до логічного завершення, яке має складатися в покарання в кримінальному порядку підконтрольних DF Group керуючого санацією та розпорядника майном ПАТ "Сумихімпром". В даному випадку немає ні найменших підстав говорити, що органи прокуратури захищають інтереси держави, якому належить понад 99% акцій ПАТ "Сумихімпром", - вважає Щербань.