ua en ru

Робота ОПЗ з наступного тижня буде повністю зупинена, - джерело

Робота "Одеського припортового заводу" (ОПЗ) з наступного тижня буде повністю зупинена.

Робота "Одеського припортового заводу" (ОПЗ) з наступного тижня буде повністю зупинена. Про це пише "Комерсант-Україна".

Зазначимо, що виробництво міндобрив почали скорочувати практично всі українські компанії: крім ОПЗ, це черкаський і сєверодонецький "Азот", "Рівнеазот" і "Дніпроазот", стверджує президент Союзу хіміків України Олексій Голубов. Потужності ОПЗ зараз завантажені лише наполовину, а з наступного тижня завод буде повністю зупинений, розповіло високопоставлене джерело на підприємстві. У "Дніпроазоті" у вересні також планують зупинити підприємство для проведення ремонтних робіт.

Нагадаємо, концерн "Стирол", яке належить бізнесменові Дмитру Фірташу, 1 вересня призупинив випуск міндобрив. Обмеження торкнулося карбаміду, аміаку, селітри та КАС (карбамідо-аміачна суміш). При цьому підприємство зберегло виробництво полістиролів. Це пов'язано з низкою факторів, що призвели до зсуву фаз закупівель добрив і обвалу цін на світових ринках мінеральних добрив, пояснив голова правління компанії Сергій Павлючук.

Підприємства пішли на крайні заходи-за високої ціни на природний газ на тлі низької вартості міндобрив, стверджує Голубов: "Зараз ми зупинили виробництво до жовтня. Якщо кон'юнктура цін на карбамід та аміак зміниться у бік підвищення, то ми відновимо його. Поки що в цьому році ми, як і всі українські виробники добрив азотної групи, працюємо у збиток".

Природний газ обходиться українським підприємствам в чотири рази дорожче, ніж найближчим конкурентам - російським виробникам, пояснює Голубов. Головний аналітик компанії "Інфоіндустрія" Дмитро Гордейчук вважає, що простий більшості українських виробників азотних міндобрив може тривати до листопада, поки на світовому ринку не почнеться зростання цін на азотну групу добрив.