ua en ru

Мін'юст в інтересах Фірташа сприяє ліквідації ПАТ "Сумихімпром", - експерти

Держоргани не приділяють належної уваги розслідуванню доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром", майже 100% акцій якого знаходяться у державній власності, та створення передумов для його ліквідації як юридичної особи. Таку точку зору висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

"Колеги з Громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України 22 серпня у відкритому листі проінформували керівництво Кабміну про наявність фактів, які свідчать про навмисне доведення "Сумихімпром" до банкрутства. Минуло близько трьох місяців, проте немає належної реакції на викладену у зверненні інформацію з боку всіх держорганів. За винятком окремих дій Фонду держмайна. Створюється враження, що держоргани не усвідомлюють стратегічну значимість для економічної безпеки України цього найбільшого переробника титанової сировини і виробника фосфатних добрив. Або ж мову потрібно вести про навмисне небажання дати належну оцінку фактам, встановленим Громадською робочою групою", - повідомив Бутко.

Цю точку зору підтримує член Громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України, колишній міністр промисловості України (у 1995-1997 роках) Валерій Мазур, який неодноразово вирізняв, що в банкрутстві та ліквідації ПАТ "Сумихімпром" зацікавлені Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін, що мають намір заволодіти майном підприємства після ліквідації "Сумихімпрому" в судовому порядку.

"Ніякого розслідування грубо протиправних дій по відношенню до "Сумихімпрому" не ведеться. В даний час всі держоргани, що мають відношення до банкрутства "Сумихімпрому", або тільки зображують діяльність, або вирішують виключно власні відомчі завдання, не розуміючи, яке значення має "Сумихімпром" для держави, і що його необхідно зберегти", - упевнений Мазур.

Особливу увагу члени Громадської робочої групи приділяють позиції Міністерства юстиції, яке, на їх думку, вперто ігнорує необхідність перевірки діяльності розпорядника майна "Сумихімпрому" Романа Марченка.

"Ми звернулися в Мін'юст із вимогою перевірити діяльність розпорядника майна "Сумихімпром" Романа Марченка. Підставою для перевірки його діяльності є численні факти, що свідчать про приховування Марченко ознак штучного банкрутства ПАТ "Сумихімпром". А також факти, що вказують на сприяння Марченко затягування підготовки плану санації підприємства, відсутність якого станом на даний момент є юридичною підставою для ліквідації унікального титаново-хімічного виробництва. Фонд держмайна також звертався з аналогічною скаргою. Надсилали скарги на Марченко і кредитори "Сумихімпрому". Схоже, Мін'юст має намір сприяти Фірташу у ліквідації "Сумихімпром", так як кілька місяців після нашого звернення перевірка ні по одній із скарг не проведена, а Марченко зберігає повноваження арбітражного керуючого", - повідомив член Громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України Олександр Щербань.