ua en ru

Мін'юст може позбавити Марченко статусу арбітражного керуючого ПАТ "Сумихімпром", - експерт

Розпорядник майна "Сумихімпром" Роман Марченко, використовуючи свої повноваження, сприяє утриманню держпідприємства під повним контролем Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Дану точку зору висловив юрист з корпоративного права, заступник голови ГО "Контроль народного майна України" Олександр Щербань.

Як раніше повідомлялося, головне управління юстиції в м. Києві за результатами проведеної перевірки встановило наявність грубих порушень закону в діяльності Марченко під час здійснення ним повноважень розпорядника майна "Сумихімпром". Крім того, встановлено, що Марченко разом з керуючим санацією "Сумихімпром" Ігорем Лазаковичем ухиляються від виконання вимог Міністерства юстиції щодо надання документів про договірних взаєминах "Сумихімпром" в період з 2009 по 2011 рр., чим фактично перешкоджають підготовці Мін'юстом висновків про наявність ознак доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром", майже 100% акцій якого знаходяться в державній власності.

"Виявлені в результаті перевірки порушення носять серйозний характер. Вони є підставою для внесення подання щодо притягнення Марченко до дисциплінарної відповідальності. Матеріали перевірки передані в Мін'юст для залучення Марченко до відповідальності. 23 грудня Дисциплінарна комісія Мін'юсту розгляне справу Марченко і він може бути позбавлений права займатися діяльністю арбітражного керуючого. Усвідомлюючи це, підконтрольні організаторам фіктивного банкрутства "Сумихімпром" Фірташа і Льовочкіна кредитори підприємства на що відбувся 15 грудня на засіданні суду вже запропонували призначити розпорядником майна "Сумихімпром" або співробітника Марченко прізвища Кізленко, або партнера Марченко по юридичному бізнесу Ільяшова. Раніше вони намагалися запропонувати замість Марченко його співробітника Соловйова, однак той мабуть зрозумів у що його втягують і вирішив відмовитися", - повідомив юрист.

Крім того, зазначив експерт, той факт, що співробітники Марченко з самого початку процесу банкрутства одночасно представляють у суді інтереси ТОВ "КУА "Промислові інвестиції", що ініціював банкрутство "Сумихімпром" і самого "Сумихімпром", що свідчить про заздалегідь срежесированном порушення справи про банкрутство стратегічного підприємства.

Експерт нагадав, що в даний час правоохоронні органи розслідують також кримінальне провадження щодо продажу посадовими особами "Сумихімпром" продукції підприємства за цінами нижче собівартості. Ці дії відбулися в 2012 р., коли Марченко вже був розпорядником майна "Сумихімпром" і був зобов'язаний узгоджувати укладання всіх угод.

Слідством встановлено, що вказані угоди завдали державному підприємству шкоду в розмірі понад 135 млн грн.

На думку Щербаня дії Марченко на посаді розпорядника майном ПАТ "Сумихімпром" повинні бути не тільки предметом перевірки органів Міністерства юстиції, але і предметом розслідування правоохоронними органами.