ua en ru

Мазепин може придбати акції Керімова в "Уралкалії"

Новим претендентом на покупку акцій Сулеймана Керімова в "Уралкалії" є власник "Уралхіма" Дмитро Мазепин, він може стати партнером Михайла Прохорова при покупці цього пакету акцій. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

Новим претендентом на покупку акцій Сулеймана Керімова в "Уралкалії" є власник "Уралхіма" Дмитро Мазепин (на фото), він може стати партнером Михайла Прохорова при покупці цього пакету акцій. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

Угоду можуть профінансувати ВТБ і Ощадбанк, але банки це не підтвердили, повідомляє газета "Ведомости" з посиланням на свої джерела, які зазначають, що переговори тривають з багатьма претендентами.

Керімов володіє 21,75% "Уралкалія" через фонд Suleyman Kerimov Foundation, якому зараз належать усі активи сенатора. Філарет Гальчев володіє 7% акцій, Анатолій Скуров - 4,8%.

На зміну акціонерів наполягає президент Білорусії Олександр Лукашенко, який називає продаж частки Керімова основною умовою вирішення конфлікту.

Власник ОНЕКСІМ Михайло Прохоров, пропонує обмін активами, в тому числі частку в "Русалі", а також грошові кошти. За даними джерел Bloomberg, грошових коштів, пропонованих Прохоровим, повинно вистачити на покриття боргу, який Керімов привернув при покупці частки в "Уралкалії", але на таку пропозицію він не погодився.

Власник АФК "Система" Володимир Євтушенков раніше повідомив, що зацікавлений у придбанні "Уралкалія" за ринковою ціною, а не з премією (за інформацією ЗМІ, Керімов має намір отримати за пакет близько 6,6 млрд дол., тоді як ринкова вартість, виходячи з котирувань акцій на LSE, становить 5 млрд дол.). При цьому він перший потенційний покупець, який публічно підтвердив, що розглядає можливість покупки акцій калійної компанії.

Також в якості претендентів на покупки називаються Михайло Гуцерієв, Володимир Коган і білоруський бізнесмен Олексій Хотин.

Експерти відзначають, що чим довше буде затягуватися угода, тим складніше буде відновити партнерство між Білоруссю і "Уралкалія" у разі зміни акціонерів.