ua en ru

Лукашенко: "Мені пропонували хабар за "Уралкалій"

Президенту Білорусі Олександру Лукашенку пропонували хабар у розмірі 5 млрд дол. за продаж "Білоруськалія" за низькою ціною. "Мені пропонували 15 млрд дол. - п'ять тобі і десять до скарбниці", - заявив Лукашенко під час прес-конференції у Мінську в п'ятницю.

Президенту Білорусі Олександру Лукашенку (на фото) пропонували хабар у розмірі 5 млрд дол. за продаж "Білоруськалія" за низькою ціною. "Мені пропонували 15 млрд дол. - п'ять тобі і десять до скарбниці", - заявив Лукашенко під час прес-конференції у Мінську в п'ятницю, передає "Росія 24".

За словами Лукашенка, вартість "Білоруськалія" складає 30 млрд дол. "Всі реготали: здурів Лукашенко - 30 млрд дол. не коштує. Через кілька днів Bloomberg публікує інформацію, що "Білоруськалій" коштує більше", - зазначив Президент Білорусі.

Ключового акціонера "Уралкалія" Сулеймана Керімова хвилює тільки отримання прибутку, а не доля "Уралкалія" і колективу цього підприємства, вважає Лукашенко. "Жодна державна відповідальна людина ніколи б не вчинила, як він. А йому плювати. Це його. Він ринковик", - поскаржився білоруський лідер.

"Це (підприємство "Уралкалий") створювалося росіянами, білорусами, таджиками, узбеками. Це підприємство багато років тому усіма створювалося. Миттєво у нього опинилися ці акції. І він творить, що хоче", - обурювався Лукашенко.

"І що, це Березникам (російське місто, де розташований "Уралкалій") вигідно, які під землю йдуть?! А наплювати, що воно сьогодні не працює, і люди там отримують мізерну заробітну плату!" - наголосив Президент Білорусі.

"Я вже наївся цих приватників. Тільки одне: прибуток схопити і куди-небудь сховати подалі - на Кіпр, до Швейцарії, ще до якого-небудь офшору", - додав Лукашенко.

Але є й хороші приклади співпраці між Білоруссю і Росією. "Загалом у нашій країні більше 2,5 тис. підприємств з російським капіталом. Притому їх число постійно збільшується, як і обсяг нашої взаємної торгівлі. Про це красномовно говорить той факт, що за період з 1996 по 2012 рр. товарообіг виріс майже в сім разів - із 6,5 млрд до 44 млрд дол. Порівняно невелика Білорусь вийшла на друге місце у зовнішній торгівлі Росії з партнерами по СНД і на шосте - з усіма країнами світу", - підсумував Лукашенко.

Зазначимо, що скандал між Росією і Білоруссю вибухнув наприкінці липня, коли "Уралкалій" оголосив про вихід з партнерства з "Білоруськалієм" і припинення експортних продажів через спільного трейдера - БКК.

Приблизно через місяць після цієї заяви, в рамках слідчих заходів, що проводяться білоруською владою, глава "Уралкалія" Владислав Баумгертнер був затриманий у Мінську після зустрічі із прем'єр-міністром країни Михайлом Мясниковичем. Слідчий комітет Білорусі підозрює керівництво "Уралкалія" в розкраданнях на 100 млн дол.

Через кілька днів Слідчий комітет Білорусі заочно пред'явив звинувачення і заарештував одного з найвпливовіших людей у Росії - сенатора і співвласника "Уралкалія" Керімова. Бізнесмен притягнутий як обвинувачений за вже розслідуваною кримінальною справою щодо посадових осіб ЗАТ "Білоруська калійна компанія" (БКК). Запит на оголошення його в міжнародний розшук також був направлений до Інтерполу.

Пізніше ЗМІ повідомляли, що велика частка акцій "Уралкалія" в розмірі до 35% (включаючи 22-відсотковий пакет Керімова), швидше за все, буде продана комусь із заможних російських бізнесменів зі схвалення Кремля. У числі можливих покупців частки називалися власник групи "ОНЕКСІМ" Михайло Прохоров, банкір Володимир Коган, мільярдер Аркадій Ротенберг, основний власник АФК "Система" Володимир Євтушенков, господар " РуссНєфті" Михайло Гуцерієв, а також китайський суверенний фонд China Investment Corporation (CIC).

На думку Лукашенка, з Баумгертнером у Білорусі поводяться гуманно.

Нагадаємо, чистий прибуток "Уралкалія" в I півріччі 2013 р. скоротився на 53% - до 397 млн дол. Як повідомлялося раніше, Білорусь не буде знижувати ціни на калій, оскільки "будь-яке зниження - це збитки".

Зазначимо, що конфлікт між найбільшими світовими виробниками калію "Уралкалієм" і "Білоруськалієм", що вийшов на міждержавний рівень з арештом у Мінську глави російської компанії Владислава Баумгертнера, привернув увагу до світової калійної галузі, яка до недавнього часу залишалася прерогативою обмеженого числа ринкових гравців і вузькоспеціалізованих галузевих експертів.

Як повідомлялося, ціни на калійні добрива у 2014 р. диктуватиме найбільший споживач агрохімії - Китай, який зможе збити цінову планку до рівня близько 300 дол. за тонну або навіть нижче в торзі з російським виробником "Уралкалієм" за умови нового контракту.

За прогнозом Міжнародної асоціації виробників добрив (IFA), надлишок калію на світовому ринку до 2016 р. складе 40%.