ua en ru

Фонд держмайна просить ГПУ розслідувати навмисне доведення до банкрутства "Сумихімпрому"

Фонд державного майна України (ФДМУ) звернувся до Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції з проханням розслідувати навмисне доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром".

Фонд державного майна України (ФДМУ) звернувся до Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції з проханням розслідувати навмисне доведення до банкрутства ПАТ "Сумихімпром". Про це повідомила прес-служба ФДМУ.

Згідно з повідомленням, Фонд держмайна 26 серпня 2014 р. направив лист до ГПУ зі зверненням щодо виявлення фондом фактів, які можуть свідчити про нанесення значної економічної шкоди ПАТ "Сумихімпром" та містять ознаки кримінального правопорушення.

"ПАТ "Сумихімпром" спеціалізується на виробництві хімічних речовин, зокрема, пігментного двоокису титану (шляхом переробки ільменітового концентрату) та мінеральних добрив "Суперагро" типу NP, NPK з різним співвідношенням поживних речовин. Разом з тим, протягом 2012-2013 рр. ПАТ "Сумихімпром" було придбано двоокис титану у Tolexis Enterprises AG на суму понад 52 млн євро, а також двоокис титану, добрива "Суперагро" NPK і NPK з різним співвідношенням поживних речовин у ТОВ "Синтез Ресурс" на загальну суму понад 375 млн грн. У зверненні до прокуратури Фондом державного майна було поставлено під сумнів необхідність ПАТ "Сумихімпром" купувати товари, що є подібними до власної продукції товариства", - йдеться у повідомленні.

Також Фонд держмайна звернув увагу ГПУ на факти реалізації товариством готової продукції за цінами нижче собівартості, що можуть свідчити про умисне нарощення боргів керівництвом ПАТ "Сумихімпром".

"Ці факти було виявлено державним фінансовим аудитом діяльності ПАТ. Слід зазначити, що за цим фактом слідчим управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Сумській області було порушено кримінальне провадження", - зазначають в ФДМУ.

Зазначимо, що наприкінці серпня ФДМУ повернув на доопрацювання план санації ПАТ "Сумихімпром", наданий на вимогу ФДМУ керуючим санацією товариства І. Лазаковичем, у якому заходи з відновлення платоспроможності боржника були розраховані на 17 років.

Фонд наполягає на якнайшвидшому доопрацюванні плану санації ПАТ, в якому мають бути визначені всі заходи та терміни, які б сприяли покращенню його діяльності, та на погашення його кредиторської заборгованості, яка сягає 1,4 млрд. грн.