ua en ru

Фірташ скуповував хімічні активи на кредити від оточення Путіна, - ЗМІ

Український бізнесмен Дмитро Фірташ за підтримки Президента РФ Володимира Путіна зміг став п'ятим за величиною виробником добрив в Європі. Про це йдеться в статті "Союзники Путіна направляли мільярди українському олігарху", опублікованій Reuters.

Журналісти з'ясували, що з березня 2011 р. підконтрольний оточенню Путіна "Газпромбанк" видав українському бізнесменові Фірташу кредитну лінію на суму до 11 млрд дол.

Повідомляється, що після цього, протягом 7 місяців Фірташ здобув контроль над двома заводами з виробництва добрив "Азот" (Сєвєродонецьк) та "Рівнеазот", спеціалізованим портом Nika Tera для перевалки добрив та інших сухих сипучих вантажів, і "Надра Банком". У вересні 2011 року Ostchem Investments купила 90% заводу з виробництва добрив "Стирол". У 2012 році відбулася адресна приватизація "Кримського титану" в інтересах Фірташа. Також в 2012 р. держава передала під управління Фірташу Запорізький титано-магнієвий комбінат.

Більшість кредитів, уточнюється в статті, надавалося холдингу Фірташа Ostchem Group.

Reuters стверджує, що "Газпромбанк" приступив до кредитування компаній Фірташа незабаром після приходу Віктора Януковича до влади в лютому 2010 року, що говорить про підтримку Фірташем президентської кампанії Януковича. Натомість той допоміг йому "купити" домінуюче становище в хімічній галузі і розширити вплив у галузі хімдобрив.

Як зазначив у коментарях Reuters Віктор Чумак, голова комітету ВРУ по боротьбі з корупцією, "Фірташ завжди був посередником, він політичний особа, яка представляє інтереси Росії в Україні".

"Ще у 2011 році всі говорили про кредитної лінії в 11 мільярдів від "Газпромбанку". Підтвердили все це документами. Як і те, що хімічні підприємства Фірташ купував за російські гроші", - зазначає у Facebook співавтор журналістського розслідування, журналіст Севгиль Мусаєва.

Також журналісти Reuters виявили, що завдяки підтримці Путіна Фірташ зміг придбати за пільговою ціною понад 20 млрд кубометрів газу, що дозволило офшорним компаніям Фірташа, зареєстрованим на Кіпрі, заробити більше 3 млрд дол.

Як відомо, зараз Дмитро Фірташ знаходиться в Австрії, де очікує рішення суду щодо можливої екстрадиції його в США. Кошти на внесення застави за Фірташа в розмірі 125 млн євро, за інформацією австрійського журналіста Мартіна Штаудтингера, надійшли від голови Федерації дзюдо Росії.

Нагадаємо, раніше ряд політологів звертав увагу, що яскраво виражена проросійська орієнтація Дмитра Фірташа в умовах загострення військового протистояння з Росією становить серйозну загрозу для національної безпеки України. Зокрема, політологи не виключають, що бізнесмен піде на дестабілізацію роботи підконтрольних йому стратегічних підприємств - "Сумихімпром" і Запорізький титаномагнієвий комбінат".

Так, менеджмент хімічного гіганта "Сумихімпром", підконтрольний Фірташу, який підозрюється у навмисному доведенні підприємства до банкрутства та заподіяння йому матеріальної шкоди в особливо великих розмірах. Крім того, раніше стало відомо, що майновий комплекс "Кримського Титану", що також належить Фірташу, переданий в довгострокову оренду російської компанії ТОВ "Титанові інвестиції".