ua en ru

Підтримка агросектору не повинна відбуватися за рахунок знищення хімпрому, - Краснянський

Бажання аграріїв збільшити свою прибутковість за рахунок зниження ціни на добрива зрозуміло, але підтримка агросектору не повинна відбуватися за рахунок знищення вітчизняної хімічної промисловості.

Бажання аграріїв збільшити свою прибутковість за рахунок зниження ціни на добрива зрозуміло, але підтримка агросектору не повинна відбуватися за рахунок знищення вітчизняної хімічної промисловості. Таку думку висловив керуючий директор Group DF Борис Краснянський (на фото), коментуючи звернення аграріїв до прем'єр-міністра щодо зростання цін на мінеральні добрива.

Нагадаємо, аграрії в зверненні підкреслили, що відпускна ціна на аміачну селітру протягом останнього місяця зросла на 25% - з 2800-2900 грн/т до 3500 грн/т. Для проведення весняно-польових робіт потрібно близько 1 млн тонн азотних добрив. На думку аграріїв, ситуацію може виправити скасування спеціального мита на міндобрива.

«Мита щодо російських виробників були введені в результаті проведеного демпінгового розслідування. Такі мита є частиною системи торгових обмежень згідно угод СОТ і прийняті в усьому світі. За допомогою подібної системи заходів держава цивілізовано і ефективно захищає національного виробника. В іншому випадку, якщо мита прибрати, здорова і добросовісна конкуренція буде неможливою. Адже у російських виробників азотних добрив ціни на газ незрівнянно нижча», - сказав Борис Краснянський.

«Я розумію бажання аграріїв збільшити свою прибутковість, до речі , одну з найвищих в країні, за рахунок зниження витрат. Це нормальне очікуване бажання. Але це не повинно відбуватися за рахунок знищення інших галузей. Я маю на увазі азотну хімію України. Що ж до необхідного обсягу мінеральних добрив, українські заводи Ostchem легко й у необхідні термін покриють потреби українських аграріїв», - резюмував Краснянський.

Слова Краснянського підтвердив гендиректор Ostchem Олександр Халін. «Підприємства нашого холдингу здатні призвести до весняної посівної ц.р. мінімум 1,2 млн тонн селітри, в той час, як потреби українського ринку складають не більше 1 млн тонн. А ще є Одеський припортовий завод, Дніпроазот. Дефіциту немає, наші підприємства повністю здатні забезпечити українських аграріїв мінеральними добривами», - сказав Халін.