ua en ru

Білоруський бізнесмен хоче викупити третину акцій "Уралкалія"

Мільярдер Сулейман Керімов отримав нову пропозицію про продаж його частки в "Уралкалії". Інвестор Олексій Хотін повідомив про бажання викупити 33% акцій виробника калійних добрив.

Мільярдер Сулейман Керімов (на фото) отримав нову пропозицію про продаж його частки в "Уралкалії". Інвестор Олексій Хотін повідомив про бажання викупити 33% акцій виробника калійних добрив, повідомляє телеканал "Росія 24".

Білоруський бізнесмен Хотін запропонував Керімову викупити 33% акцій компаній у нього, а також його партнерів - Філарета Гальчєва і Анатолія Скурова, повідомляє Bloomberg з посиланням на анонімні джерела, знайомі з ситуацією. Переговори проходять в приватному порядку. Керімов володіє 21,75% "Уралкалія" через фонд Suleyman Kerimov Foundation, якому зараз належать усі активи сенатора. Філарет Гальчев володіє 7% акцій, Анатолій Скуров - 4,8%.

На зміні акціонерів наполягає Президент Білорусії Олександр Лукашенко, який називає продаж частки Керімова основною умовою вирішення конфлікту.

Крім Хотіна можливим покупцем називається власник ОНЕКСІМ Михайло Прохоров, який пропонує обмін активами, в тому числі частку в "Русалі", а також грошові кошти. За даними джерел Bloomberg, грошових коштів, пропонованих Прохоровим, повинно вистачити на покриття боргу, який Керімов привернув при купівлі частки в "Уралкалії", але на таку пропозицію він не погодився.

Власник АФК "Система" Володимир Євтушенков повідомив, що зацікавлений у придбанні "Уралкалія" за ринковою ціною, а не з премією. При цьому він перший потенційний покупець, який публічно підтвердив, що розглядає можливість покупки акцій калійної компанії.

Також в якості претендентів на покупки називаються Михайло Гуцерієв і Володимир Коган.

Експерти відзначають, що чим довше буде затягуватися угода, тим складніше буде відновити партнерство між Білоруссю і "Уралкалія" у разі зміни акціонерів.

Нагадаємо, що в результаті конфлікту російська компанія вирішила змінити стратегію, збільшивши виробництво хлористого калію до 10,5 млн тонн в 2013 р., 13 млн тонн в 2014 р. і 14 млн тонн в 2014 р., при цьому поставки будуть спрямовані в основному в Китай, Індію і Бразилію, тобто на основні ринки збуту.

Така ситуація має призвести до падіння цін на калій на світовому ринку, що погіршить положення "Білоруськалія", а експорт калію в минулому році дав 12% всієї експортної виручки і близько 10% доходів бюджету Білорусі.

Зазначимо, що скандал між Росією і Білорусією вибухнув у кінці липня, коли "Уралкалий" оголосив про вихід з партнерства з "Білоруськалієм" і припинення експортних продажів через спільного трейдера - БКК. Приблизно через місяць після цієї заяви, у рамках слідчих заходів, що проводяться білоруською владою, глава "Уралкалія" Владислав Баумгертнер був затриманий в Мінську. Слідчий комітет Білорусі підозрює керівництво "Уралкалія" в розкраданнях на 100 млн дол.

Через кілька днів Слідчий комітет Білорусі заочно пред'явив обвинувачення та заарештував одного з найвпливовіших людей в Росії - сенатора і співвласника "Уралкалія" Керімова. Бізнесмен притягнутий у якості обвинувачуваного по вже розслідуваної кримінальної справи стосовно посадових осіб ЗАТ "Білоруська калійна компанія". Запит на оголошення його в міжнародний розшук був направлений в Інтерпол.

Пізніше ЗМІ повідомляли, що велика частка акцій "Уралкалія" в розмірі до 35% (включаючи 22-відсотковий пакет Керімова), швидше за все, буде продана комусь із заможних російських бізнесменів зі схвалення Кремля.

Як повідомлялося, ціни на калійні добрива в 2014 р. буде диктувати найбільший споживач агрохімії - Китай, який зможе збити цінову планку до рівня близько 300 дол. за тонну або навіть нижче в торзі з російським виробником "Уралкалієм" за умови нового контракту.

За прогнозом Міжнародної асоціації виробників добрив (IFA), надлишок калію на світовому ринку до 2016 р. складе 40%.